Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ rázne odmietla a odsúdila ako nezákonnú anexiu ukrajinských území

Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku.

Brusel 30. septembra (TASR) - Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že lídri 27 členských krajín EÚ anexiu odsudzujú. "Neuznávame a nikdy neuznáme fingované referendá," dodal.

"Nezákonná anexia vyhlásená (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom nič nezmení. Všetky územia nezákonne okupované ruskými votrelcami sú ukrajinským územím a vždy budú súčasťou tejto zvrchovanej krajiny," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Oznámená anexia ukrajinských území Ruskom je vážnym porušením medzinárodného práva a porušením Charty OSN," napísal na sociálnej sieti šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že táto anexia sa nedá odôvodniť žiadnym fingovaným referendom. "Územná celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny je nezmeniteľná," napísal. Zároveň podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostáva neochvejná.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Ide o Doneckú a Luhanskú oblasť na východe a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom.