Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ rokuje s Gruzínskom o liberalizácii vízového režimu

Cecilia Malmströmová Foto: TASR/AP Photo

Podľa komisárky Malmströmovej začatie dialógu znamená ocenenie úsilia, ktoré gruzínska strana preukázala v mnohých oblastiach, ktoré sú z hľadiska únie relevantné pre budúce zrušenie vízového režimu.

Brusel 4. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že začala rokovania o liberalizácii víz s Gruzínskom. Cieľom dialógu medzi Bruselom a Tbilisi je preskúmať všetky podstatné podmienky pre bezvízové návštevy občanov Gruzínska v priestore Európskej únie.

EÚ týmto opatrením naplňuje svoje ciele v rámci programu Východné susedstvo, do ktorého spadá aj Gruzínsko, uvedené vo Varšavskej deklarácii zo septembra 2011. Hlavným cieľom deklarácie je užšia a bezpečnejšia spolupráca s krajinami susediacimi na východ od EÚ.

"Dnes sme opäť potvrdili naše dlhodobé záväzky posilňovať vzťahy medzi našimi krajinami a ľuďmi. Začatia dialógu o liberalizácii víz predstavuje významný míľnik vo vzťahoch medzi EÚ a Gruzínskom," uviedla dnes eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová po stretnutí so šéfom gruzínskej diplomacie Grigolom Vašadzem v Bruseli.

Podľa komisárky začatie dialógu znamená ocenenie úsilia, ktoré gruzínska strana preukázala v mnohých oblastiach, ktoré sú z hľadiska únie relevantné pre budúce zrušenie vízového režimu.

Občania členských krajín EÚ v súčasnosti už nepotrebujú vízum na vstup na gruzínske územie. Na druhej strane dialóg medzi EÚ a Gruzínskom sa zameriava na technické aspekty spojené s bezpečnosťou cestovných dokladov, pohraničnou správou, migráciou, mobilitou a azylovou politikou. Do širšieho kola rokovaní sú zároveň zahrnuté aj aspekty spojené s bojom proti korupcii a organizovanému zločinu, ochrana základných ľudských práv a menšín.

Hlavným nástrojom vedúcim k liberalizácii vízového režimu bude prijatie tzv. Akčného plánu pre liberalizáciu víz, ktorý chcú gruzínske úrady pripraviť už do konca tohto roka.