Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ rozhodla o sankciách voči ruskej Vagnerovej skupine

Podnikateľ Jevgenij Prigožin, vľavo, a Vladimír Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vagnerova skupina je ruskou súkromnou vojenskou spoločnosťou využívanou na destabilizáciu bezpečnosti v Európe a jej susedstve, a to predovšetkým v Afrike, povedal jeden z európskych diplomatov.

Brusel 13. decembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v pondelok v Bruseli jednomyseľne dohodli na uvalení sankcií na ruskú polovojenskú organizáciu Vagnerova skupina, ktorá je obviňovaná z destabilizácie Ukrajiny a viacerých oblastí v Afrike. Informovala o tom agentúra AFP.

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete. Vagnerovci bývajú spájaný s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina - s miliardárom Jevgenijom Prigožinom.

Sankcie uvalené na tzv. Vagnerovu armádu zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ. Do platnosti by mali vstúpiť ešte v priebehu pondelka. Rovnaké reštriktívne opatrenia boli zavedené aj voči ôsmim jednotlivcom a trom firmám spojeným s touto polovojenskou organizáciou.

"Vagnerova skupina je ruskou súkromnou vojenskou spoločnosťou využívanou na destabilizáciu bezpečnosti v Európe a jej susedstve, a to predovšetkým v Afrike," povedal jeden z európskych diplomatov.

Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a v Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla i miestnym predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali a v Stredoafrickej republike, píše AFP.

Ministri na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli tiež rokujú o ďalších reštriktívnych opatreniach pre prípad, že sa Moskva pokúsi napadnúť Ukrajinu po tom, ako došlo masívnej koncentrácii ruských vojsk na jej hraniciach.