Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ rozširuje humanitárnu pomoc v prospech utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia zdôraznila, že je v neustálom kontakte aj s ostatnými susednými krajinami Ukrajiny a je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc, ak o ňu tieto krajiny požiadajú.

Brusel 28. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok upozornila, že kvôli tomu, že humanitárna situácia na Ukrajine sa zhoršuje a krajiny s ňou susediace prijímajú utečencov z Ukrajiny, pracuje "na všetkých frontoch", aby utečencom poskytla núdzovú pomoc. Informuje bruselský spravodajca TASR.

Exekutíva EÚ v tejto súvislosti spresnila, že vyčlení dodatočných 90 miliónov eur na programy núdzovej pomoci na pomoc ukrajinským civilistom utekajúcim pred vojnou. Táto finančná podpora pomôže ľuďom na Ukrajine a v Moldavsku. Nová humanitárna pomoc EÚ sa zameriava hlavne na poskytovanie potravín, vody, zdravotných služieb, núdzového prístrešia a ďalších základných potrieb utečencov.

Komisia informovala, že koordinuje poskytovanie materiálnej pomoci Ukrajine prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. V súčasnosti EK eviduje ponuky od 20 členských štátov. Pomôcť chcú: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Lotyšsko, Litva , Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko. Spolu ponúkajú osem miliónov položiek základnej lekárskej starostlivosti a podpory civilnej ochrany. Do Kyjeva už v nedeľu večer dorazil prvý náklad kamiónov vyslaných zo Slovinska.

Moldavsko, ktoré tiež prijíma ukrajinských utečencov, tiež aktivovalo uvedený mechanizmus EÚ, aby mohlo účinnejšie pomáhať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Rakúsko, Francúzsko a Holandsko už ponúkli Moldavsku núdzovú pomoc v podobe stanových prístreškov a vybavení základnej lekárskej pomoci.

Komisia zdôraznila, že je v neustálom kontakte aj s ostatnými susednými krajinami Ukrajiny a je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc, ak o ňu tieto krajiny požiadajú.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti skonštatoval, že civilné obyvateľstvo platí najvyššiu cenu za nezákonnú ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. "Kvôli vojne hrozí, že milióny Ukrajincov budú vysídlené, čo povedie k prudkému nárastu humanitárnych potrieb, a to tak vo vnútri Ukrajiny, ale aj v susedných krajinách, kde Ukrajinci hľadajú bezpečné útočisko," opísal situáciu komisár.

EÚ očakáva, že po invázii Ruska na Ukrajinu humanitárna situácia v tomto štáte sa prudko zhorší v dôsledku ozbrojeného násilia, nárastu ľudského utrpenia, civilných obetí, škôd na civilnej infraštruktúre, rozsiahleho vysídľovania a zhoršenia doterajších humanitárnych potrieb vyplývajúcich z osem rokov trvajúceho konfliktu v Donbase a pandémie ochorenia COVID-19.

Komisia pripomenula, že EÚ podporuje vysídlencov a ľudí postihnutých konfliktom na východnej Ukrajine od roku 2014, odkedy Únia vyčlenila viac ako 193 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine a na pomoc tisíckam vysídlených ľudí a obyvateľov v oblastiach mimo kontroly ukrajinskej vlády.

spravodajca TASR Jaromír Novak