Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

EÚ sa chystá uvaliť na Bielorusko sankcie za podporu ruskej invázie

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

EÚ už pred časom uvalila na Bielorusko - pre potlačenie tamojších protivládnych protestov - rozsiahle sankcie, ktorých terčom sa stali jednotlivci, ako aj celé sektory bieloruského hospodárstva.

Brusel 24. februára (TASR) - Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian.

Návrh spoločného vyhlásenia, ktorý má byť dokončený vo štvrtok neskoro večer na ich mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, odsudzuje "zapojenie Bieloruska do tejto agresie voči Ukrajine" a vyzýva Minsk, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky. V návrhu sa tiež uvádza, že Európska rada vyzvala na urýchlené vypracovanie ďalšieho balíka sankcií, ktoré sa majú týkať aj Bieloruska.

EÚ už pred časom uvalila na Bielorusko - pre brutálne potlačenie tamojších protivládnych protestov - rozsiahle sankcie, ktorých terčom sa stali jednotlivci, ako aj celé sektory bieloruského hospodárstva.

V návrhu spoločného vyhlásenia zároveň lídri EÚ znova varovali, že aj na Rusko uvalia ďalšie sankcie, ktoré budú mať "rozsiahle a vážne dôsledky". Konkrétne opatrenia sa vo vyhlásení však zatiaľ neuvádzajú, keďže sa na nich ešte večer musia dohodnúť lídri 27-členného eurobloku, pripomína The Guardian.