Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ sa pridala ku kritike Netanjahuovho sľubu o pripojení Predjordánska

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanjahu v utorok oznámil, že v prípade znovuzvolenia v parlamentných voľbách vypísaných na 17. septembra pripojí k Izraelu okupované územia na západnom brehu rieky Jordán.

Brusel 11. septembra (TASR) - Sľub premiéra židovského štátu Benjamina Netanjahua, že v prípade víťazstva vo voľbách Izrael anektuje Predjordánsko, podkopáva príležitosť na mier v regióne, varovala v stredu Európska únia. Píše o tom agentúra AFP

"Politika výstavby a rozširovania sídiel... je podľa medzinárodného práva protizákonná, jej pokračovanie a opatrenia prijaté v tejto súvislosti podkopávajú životaschopnosť riešenia dvoch štátov a vyhliadky na trvalý mier," uvádza sa v písomnom stanovisku EÚ, ktoré dostala AFP k dispozícii.

Netanjahu v utorok oznámil, že v prípade znovuzvolenia v parlamentných voľbách vypísaných na 17. septembra pripojí k Izraelu okupované územia na západnom brehu rieky Jordán.

Palestínčania okamžite reagovali vyhlásením, že Netanjahu takto ničí akúkoľvek nádej na dosiahnutie mieru.

Vyjadrenie izraelského premiéra vzápätí vo vyhláseniach odsúdili aj Jordánsko, Organizácia Spojených národov a Liga arabských štátov (LAŠ).

Saudská Arábia v súvislosti s týmto výrokom vyzvala na mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí 57 členských krajín Organizácie islamskej spolupráce (OIC).

Izrael okupuje Západný breh - Predjordánsko - od šesťdňovej vojny z roku 1967. Z pohľadu medzinárodného práva sú židovské osady postavené na týchto územiach ilegálne a bránia pokračovaniu mierového procesu, keďže sa rozprestierajú na územiach vnímaných Palestínčanmi ako súčasť ich budúceho štátu.