Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Schválili nové financie pre somálsku armádu a jednotky AÚ v Somálsku

Príslušníci bezpečnostných síl v uliciach somálskeho hlavného mesta Mogadišo v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

Krajiny EÚ rozhodli, že pridajú 85 miliónov eur k doterajším zdrojom pre ATMIS na rok 2023. Ďalších 25 miliónov eur pôjde pre SNA.

Brusel 2. marca (TASR) - Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ schválil vo štvrtok dodatočnú podporu pre somálsku národnú armádu (SNA) a pre vojenskú zložku prechodnej misie Africkej únie (AÚ) v Somálsku (ATMIS). Informuje o tom spravodajca TASR.

Cieľom oboch akcií je prispieť k odovzdaniu zodpovednosti v oblasti bezpečnosti na somálsku národnú armádu. ATMIS bude naďalej plniť svoj mandát a zároveň sa posilnia kapacity SNA.

Krajiny EÚ rozhodli, že pridajú 85 miliónov eur k doterajším zdrojom pre ATMIS na rok 2023. Ďalších 25 miliónov eur pôjde pre SNA.

V prípade ATMIS sa budú z finančnej podpory financovať najmä nasadení africkí vojaci. V období od 1. júla 2021 do 31. decembra 2022 dosiahla podpora sumu 185 miliónov eur.

V prípade SNA sa pomoc EÚ zameria na poskytovanie nesmrtiaceho vojenského vybavenia a infraštruktúru, v úzkej koordinácii s Výcvikovou misiou EÚ v Somálsku (EUTM-S). Predchádzajúca podpora pre SNA (20 miliónov eur) bola schválená v novembri 2021.

EÚ je od roku 2007 najväčším priamym prispievateľom v prospech prechodnej misie Africkej únie v Somálsku. Celkovo na ňu cez Európsky mierový nástroj (EPF) vyčlenila 2,4 miliardy eur.

Podpora EÚ poskytovaná Somálsku je v súlade s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Európsky mierový nástroj je mimorozpočtový nástroj, ktorý má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť. Môžu sa z neho financovať operačné činnosti v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky s vojenskými alebo obrannými dôsledkami.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)