Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ schválila novú liečbu pre pacientov s pokročilou rakovinou prostaty

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

EÚ odobrila liečivo s názvom Pluvicto, ktoré je určené pre dospelých pacientov trpiacich na kastračne rezistentnú rakovinu prostaty s metastázami.

Zürich 13. decembra (TASR) - Európska únia schvália nový typ liečby proti pokročilej rakovine prostaty od farmaceutickej spoločnosti Novartis. Oznámila to v pondelok táto švajčiarska firma. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy agentúry AFP.

EÚ odobrila liečivo s názvom Pluvicto, ktoré je určené pre dospelých pacientov trpiacich na kastračne rezistentnú rakovinu prostaty s metastázami.

Novartis uviedol, že v roku 2020 bolo na celom svete diagnostikovaných viac ako 1,4 milióna nových prípadov rakoviny prostaty a podľahlo jej 375.000 osôb. Dodal, že v 112 krajinách sveta ide o najrozšírenejší druh onkologického ochorenia u mužov.

Túto liečbu už v marci schválili Spojené štáty a pridala sa k nim i Kanada a Británia.

Fakt, že Európska komisia (EK) schválila Novartis, "je dôležitým míľnikom pre pacientov s rakovinou prostaty v pokročilom štádiu, ktorí už nemajú veľa alternatívnych možností liečby", uviedla farmaceutická spoločnosť.

EK schválila liečbu pre tých pacientov, ktorí už boli neúspešne liečení inými typmi liečiv – taxánovou chemoterapiou či androgénnymi receptormi. Pluvicto dostal zelenú na základe výsledkov štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 831 pacientov. Ukázalo sa, že v porovnaní s už existujúcimi druhmi liečby znižuje riziko úmrtia až o 38 percent.

Novartis uviedol, že v súčasnosti skúma možnosť, či by sa táto liečba dala použiť aj v prvých štádiách rakoviny prostaty.