Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opatrenie má pomôcť dosiahnuť klimatické ciele Európy, predovšetkým uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Luxemburg 29. júna (TASR) - Európska únia schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi v Európe do roku 2035, informovalo v stredu nadránom 27 členských krajín EÚ. Snažia sa tak znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) na nulu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Návrh bol predložený v júli 2021 a toto rozhodnutie fakticky znamená zastavenie predaja vozidiel na benzín a naftu a úplný prechod na vozidlá s elektrickými motormi v Európskej únii od roku 2035.

Opatrenie má pomôcť dosiahnuť klimatické ciele Európy, predovšetkým uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Na žiadosť krajín ako Nemecko a Taliansko sa 27 členov EÚ dohodlo aj na tom, že budú zvažovať schválenie využívania alternatívnych technológií, ako sú syntetické palivá alebo plug-in hybridy, ak pomôžu dosiahnuť úplné odstránenie emisií skleníkových plynov.

Ministri životného prostredia na stretnutí v Luxemburgu tiež schválili päťročné predĺženie výnimky z povinností týkajúcich sa CO2, ktorá je udelená výrobcom, produkujúcim menej než 10.000 vozidiel ročne, do konca roka 2035.

O týchto opatreniach musia teraz rokovať členovia Európskeho parlamentu.

"Pre automobilový priemysel je to veľká výzva,"
pripustila francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnes Pannierová-Runacherová, ktorá utorkovému stretnutiu predsedala.

Ako však dodala, je to "potrebné" vzhľadom na konkurenciu z Číny a Spojených štátov, ktoré už výrazne stavajú práve na elektrických vozidlách - tie sú vnímané ako budúcnosť tohto priemyslu.