Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

EÚ schválila výcvikovú misiu pre takmer 15.000 ukrajinských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diplomati 27-člennej Únie odsúhlasili v pondelok ďalších 500 miliónov eur na nákup nových dodávok zbraní a iného vojenského vybavenia Ukrajine, čo sa realizuje v rámci Európskeho mierového nástroja.

Brusel/Luxemburg 17. októbra (TASR) - Rada EÚ pre zahraničné veci, ktorá v pondelok zasadala v Luxemburgu, schválila výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov, ktorá sa môže týkať až 15.000 členov ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

Informáciu na svojom účte na Twitteri potvrdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. "Kým náš ukrajinský kolega Dmytro Kuleba sa nám prihovára z protileteckého krytu, my sme navýšili pomoc na 3,1 miliardy eur a schválili výcvikovú misiu EÚ pre Ukrajinu," uviedol Borrell. Dodal, že najnovšie "nevyberané útoky Ruska" na civilné ciele na Ukrajine ešte posilnia odhodlanie Únie pomáhať jej.

Diplomati 27-člennej Únie odsúhlasili v pondelok ďalších 500 miliónov eur na nákup nových dodávok zbraní a iného vojenského vybavenia Ukrajine, čo sa realizuje v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF). Nová tranža finančnej pomoci navyšuje doterajšiu celkovú vojenskú a bezpečnostnú pomoc pre Kyjev na viac ako tri miliardy eur.

Cieľom výcvikovej misie je vycvičiť okolo 15.000 ukrajinských vojakov, najmä v zariadeniach na území Poľska a Nemecka. Očakáva sa, že misia, ktorá bude spočiatku trvať dva roky, sa môže začať už v polovici novembra.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)