Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ si predvolala bieloruského veľvyslanca pre pristátie v Minsku

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, pristálo v nedeľu 23. mája 2021 na medzinárodnom letisku vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Michneviča, stáleho predstaviteľa pri Európskej únii a NATO, si v súvislosti so záležitosťou predvolalo aj belgické ministerstvo zahraničných vecí.

Brusel 24. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) si predvolala v pondelok bieloruského veľvyslanca, aby odsúdila "neprípustné" vynútené pristátie civilného lietadla v Minsku a následné zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Informuje o tom agentúra AFP.

"Veľvyslanec (Alexandr) Michnevič bol informovaný o ostrom odsúdení zo strany inštitúcií EÚ a členských štátov EÚ v súvislosti s donucovacím činom, ktorým bieloruské úrady ohrozili bezpečnosť pasažierov a posádky," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydali krátko pred mimoriadnym summitom lídrov EÚ k rokovaniam o sankciách v Bruseli.

Michneviča, stáleho predstaviteľa pri Európskej únii a NATO, si v súvislosti so záležitosťou predvolalo aj belgické ministerstvo zahraničných vecí, keďže pôsobí aj ako veľvyslanec v Belgicku, píše AFP.

Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Atén do Vilniusu, ktoré bieloruské úrady v nedeľu prinútili pristáť v Minsku. Podľa tlačovej agentúry Reuters to v pondelok potvrdil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Bieloruské úrady v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča.