Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

EÚ si predvolala bieloruského veľvyslanca pre zadržanie diplomata

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bieloruská polícia zadržala európskeho diplomata pri odchode zo súdneho pojednávania, kde bolo "desať politických väzňov odsúdených na neprimerane dlhé a tvrdé tresty".

Brusel 8. septembra (TASR) - Európska únia vo štvrtok skritizovala bieloruských predstaviteľov za to, že v Minsku v utorok na dve hodiny zadržali nemenovaného vysokopostaveného európskeho diplomata. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorca EÚ Peter Stano vyhlásil, že Brusel si predvolal bieloruského vyslanca na protest proti utorkovému "neprijateľnému a odsúdeniahodnému" rozhodnutiu na dve hodiny zatknúť európskeho chargé d'affaires.

"Toto nezákonné zadržanie nášho diplomata je závažným porušením Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, ktorý zaručuje diplomatom osobnú nedotknuteľnosť. Zároveň podkopáva aj ich bezpečnosť v Bielorusku," dodal Stano.

Bieloruská polícia zadržala európskeho diplomata pri odchode zo súdneho pojednávania, kde bolo "desať politických väzňov odsúdených na neprimerane dlhé a tvrdé tresty", uviedol Stano. Dodal tiež, že EÚ od bieloruského vyslanca žiadala "vysvetlenie tohto vážneho incidentu a zdôraznila, že sa nič také viac nesmie opakovať".

Vzťahy medzi Bieloruskom a EÚ sa prudko zhoršili po tom, čo bieloruský prezident Alexander Lukašenko po sporných voľbách v roku 2020 začal tvrdo zasahovať proti svojim oponentom.

EÚ uvalila v súvislosti s bieloruskou podporou ruskej invázie na Ukrajinu na Bielorusko prísne sankcie, ktoré sa týkajú aj Lukašenka osobne.