Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ si predvolala venezuelskú veľvyslankyňu

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli . Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell dopoludnia odsúdil vyhostenie veľvyslankyne EÚ vo Venezuele.

Brusel 30. júna (TASR) - Európska únia sa rozhodla v utorok popoludní predvolať veľvyslankyňu Venezuely pri EÚ Claudiu Salernovú Calderovú v reakcii na rozhodnutie prezidenta Venezuely Nicolása Madura vyhostiť šéfku Delegácie EÚ vo Venezuele Isabel Brilhantovú Pedrosovú.

Hovorkyňa EK pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Virginie Battuová-Henrikssonová pred novinármi spresnila, že veľvyslankyňa Salernová Calderová dostala pozvánku dostaviť sa do európskych inštitúcií a po pohovore s ňou sa predstavitelia EÚ rozhodnú, aké ďalšie opatrenia prijmú.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok dopoludnia odsúdil vyhostenie veľvyslankyne EÚ vo Venezuele a prostredníctvom odkazu na Twitteri naznačil, že Únia zareaguje recipročným spôsobom.

Maduro rozhodol o vyhostení Isabel Brilhantovej Pedrosovej po tom, ako sa Únia rozhodla uvaliť sankcie na 11 venezuelských vládnych predstaviteľov podporujúcich prezidenta. Sankcie majú podobu zákazu vstupu na územie EÚ či zmrazenie majetku. Na rozšírenom zozname sankcií sa ocitol aj predseda Národného zhromaždenia Luis Parra. Sankcie EÚ sa doteraz vzťahovali na 25 osôb z Madurovho okolia.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)