Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ sprísnila udeľovanie víz predstaviteľom bieloruského režimu

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Kroky bieloruského režimu sú v rozpore so základnými zásadami, na základe ktorých bola uzavretá dohoda o zjednodušení vízového režimu, a idú proti záujmom EÚ, uvádza na svojej webstránke Rada EÚ.

Brusel 9. novembra (TASR) - Rada Európskej únie pozastavila v utorok uplatňovanie dohody o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Bieloruskom. Informovala o tom na svojej oficiálnej webstránke s tým, že takéto rozhodnutie prijala v reakcii na prebiehajúci "hybridný útok" voči EÚ, ktorého sa dopúšťa bieloruský režim.

EÚ obviňuje režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že k hraniciam Poľska, Litvy a Lotyšska zámerne vysiela migrantov - pochádzajúcich z Blízkeho východu, Afganistanu či Afriky - , aby tak vyvolával chaos a spory v Únii.

Migranti do zmienených krajín začali prichádzať po tom, ako Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

Migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Rada EÚ v utorok informovala, že pozastavením dohody sa vízový proces sťažuje pre predstaviteľov bieloruského režimu, nie však pre bežných občanov Bieloruska. Tí budú môcť aj naďalej využívať výhody vyplývajúce zo zmienenej dohody.

Dohoda o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Bieloruskom nadobudla platnosť 1. júla 2020 súbežne s dohodou o readmisii medzi EÚ a Bieloruskom. Účelom dohody je uľahčiť vydávanie krátkodobých víz, a tým prispieť k posilneniu medziľudských kontaktov a k posilneniu spoločných hodnôt.

Po politických otrasoch v Bielorusku a reštriktívnych opatreniach EÚ začalo Bielorusko v júni 2021 organizovať lety a vnútorné presuny s cieľom uľahčiť tranzit migrantov do EÚ, najprv do Litvy, neskôr do Lotyšska a Poľska.

Bielorusko už 28. júna oznámilo, že pozastaví platnosť dohody o readmisii s EÚ.

Kroky bieloruského režimu sú v rozpore so základnými zásadami, na základe ktorých bola uzavretá dohoda o zjednodušení vízového režimu, a idú proti záujmom EÚ, uvádza na svojej webstránke Rada EÚ.

Tisícky migrantov uviazli na bieloruskej strane hraníc s Poľskom, kde aktuálne táboria vonku pri mínusových teplotách. Poľská strana očakáva, že sa čoskoro pokúsia prejsť cez hranice a na mieste dôjde k ďalším potýčkam, uvádza agentúra Reuters. Stovky migrantov sa podľa poľských úradov už v pondelok neúspešne pokúšali prejsť chránené ostnatým drôtom.