Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ spúšťa humanitárnu operáciu na pomoc ľuďom v KDR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

EÚ okrem toho oznámila, že uvoľňuje približne 47 miliónov eur, ktoré sa majú poskytnúť prostredníctvom humanitárnych partnerov na okamžité potreby ľudí v núdzi.

Brusel/Kinshasa 4. marca (TASR) - Európska únia v sobotu oznámila, že zriaďuje "humanitárny letecký most" na dopravenie humanitárnej pomoci do mesta Gomy vo východnej časti Konžskej demokratickej republiky, ktorá je postihnutá ozbrojeným konfliktom.

Goma je hlavným mestom provincie Severné Kivu, kde boje vládnych síl s povstaleckou skupinou M23 vyhnali z domovov viac ako 600.000 ľudí.

EÚ okrem toho oznámila, že uvoľňuje približne 47 miliónov eur, ktoré sa majú poskytnúť prostredníctvom humanitárnych partnerov na okamžité potreby ľudí v núdzi. Ide najmä o potraviny, zdravotnú starostlivosť, prístrešky a vodu.

"EÚ je pripravená zmobilizovať všetky potrebné prostriedky na podporu humanitárnych pracovníkov vrátane logistiky a leteckej dopravy, aby uspokojila potreby obyvateľstva v Konžskej demokratickej republike," uviedol komisár EÚ pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Dodal, že táto humanitárna operácia sa organizuje s podporou Francúzska, ktorého prezident Emmanuel Macron je momentálne na návšteve v krajinách strednej Afriky.

Vláda KDR viní susednú Rwandu, že podporuje militantné hnutie skupiny M23. Rwanda tieto tvrdenia odmieta. Podobný názor ako vedenie KDR však majú USA i viaceré západné krajiny.

Milície M23 sa koncom roka 2021 prebrali z útlmu a následne obsadili rozsiahle územia v Severnom Kivu.