Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ spúšťa konanie voči Maďarsku

Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová reční počas rozpravy o politických prioritách na dva roky 5. apríla 2022 v Európskom parlamente v Štrasburgu vo východnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Európska komisia teraz pošle oficiálne oznámenie o spustení mechanizmu podmienenosti, vyhlásila von der Leyenová počas prejavu v pléne europarlamentu.

Brusel/Štrasburg 5. apríla (TASR) - Európska únia spúšťa proti Maďarsku konanie pre porušenia princípov právneho štátu. Oznámila to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Exekutíva EÚ potvrdila počas pracovného výjazdu v Štrasburgu, kde prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), že spustila proti Maďarsku doteraz nikdy nepoužitú procedúru podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy. Právne konanie za obchádzanie celoúnijných demokratických noriem a porušovanie zásad právneho štátu môže viesť k tomu, že maďarská vláda nebude mať prístup k finančným prostriedkom EÚ.

"Európska komisia teraz pošle oficiálne oznámenie o spustení mechanizmu podmienenosti," vyhlásila von der Leyenová počas prejavu v pléne europarlamentu. Jej slová boli odmenené potleskom väčšiny zákonodarcov.

Spustenie mechanizmu, ktorý podmieňuje čerpanie fondov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu a ktorý europarlament intenzívne presadzoval, prichádza len dva dni po víťazstve strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána v tamojších parlamentných voľbách. AFP v tejto súvislosti pripomína, že Orbána v Bruseli často obviňujú z vedomého pošliapavania demokratických noriem Únie.