Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EÚ spustila iniciatívu, ktorá štátom zníži záťaž neprenosných chorôb

Na archívnej snímke eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v Bruseli 17. februára 2021. Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že neprenosné choroby predstavujú 80 percent chorobnej záťaže v EÚ.

Brusel 22. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že spúšťa dôležitú iniciatívu na podporu členských štátov EÚ pri znižovaní záťaže neprenosných chorôb, a to riešením hlavných príčin predčasných úmrtí v Európe, ktorým sa dá predísť, a zlepšovaním zdravia občanov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Na tento účel eurokomisia zverejnila dokument s názvom "Spoločne zdravšie: Iniciatíva EÚ zameraná na neprenosné choroby (NCD)".

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že neprenosné choroby predstavujú 80 percent chorobnej záťaže v EÚ, čo zároveň znamená značný tlak na národné systémy zdravotnej starostlivosti v eurobloku.

"Nová iniciatíva je dôležitým krokom, ako pokračovať v systematickom a komplexnom riešení. Vytvorením cesty k lepšej prevencii, odhaľovaniu a liečbe spolu s členskými štátmi a zainteresovanými stranami pokračujeme v budovaní základov silnej európskej zdravotnej únie a zároveň realizujeme naše kľúčové iniciatívy v oblasti zdravia, ako je európsky plán boja proti rakovine," vysvetlila komisárka v správe pre médiá.

Iniciatíva EK sa vzťahuje na obdobie rokov 2022 – 2027 a identifikuje účinné opatrenia a dostupné právne a finančné podporné nástroje v piatich hlavných oblastiach: kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, chronické ochorenia dýchacích ciest, duševné zdravie a neurologické poruchy, ako aj hlavné faktory, ktoré k nim prispievajú. Tieto oblasti boli uprednostnené z dôvodu ich významnej záťaže, ktorú predstavujú pre zdravotný stav európskej populácie.

V rámci pracovného programu EU4Health na rok 2022 bude mať uvedená iniciatíva k dispozícii rozpočet vo výše 156 miliónov eur.

Komisia uviedla, že dokument, ktorý pripravila, pomáha zorientovať sa v zdravotníckej politike a vytvoriť základ pre implementáciu opatrení v nasledujúcich rokoch. Zverejnený dokument je súborom nástrojov na usmerňovanie a koordináciu opatrení v súvislosti s neprenosnými chorobami a na identifikáciu a vytváranie príležitostí pre opatrenia s vysokým dosahom, ktoré sa majú implementovať vo všetkých krajinách EÚ.