Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ spustila iniciatívu na diagnostické zobrazovanie v onkológii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Výskumníci by mali mať efektívny prístup k väčšiemu množstvu vysokokvalitných údajov, ktoré im umožnia rakovinu skúmať a rozšíriť chápanie ochorenia.

Brusel 23. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok v Bruseli odštartovala európsku iniciatívu zameranú na diagnostické zobrazovanie v onkológii. Informuje o tom spravodajca TASR.

Cieľom je podporovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, výskumné inštitúcie a inovátorov, aby čo najlepšie využívali inovačné riešenia liečby rakoviny a starostlivosti o onkologických pacientov založené na vedeckých dátach.

Ide o hlavnú akciu európskeho plánu na boj proti rakovine. V rámci vytvorenia digitálnej infraštruktúry sa spoja zdroje s databázami údajov z diagnostického zobrazovania v onkológii z celej EÚ pri dodržiavaní etických štandardov a ochrany osobných údajov.

Výskumníci by mali mať efektívny prístup k väčšiemu množstvu vysokokvalitných údajov, ktoré im umožnia rakovinu skúmať a rozšíriť chápanie ochorenia. Inovátorom vytvorí možnosti vyvíjať a testovať riešenia starostlivosti o pacientov založené na údajoch a lekárom umožní presnejšie a rýchlejšie klinické rozhodovanie, diagnostiku a liečbu.

Na koncipovaní novej infraštruktúry budú spolupracovať európske výskumné organizácie, inštitúcie a spoločnosti.

Európska iniciatíva zameraná na diagnostické zobrazovanie v onkológii v pondelok odštartovala dva projekty. Prvým je EUCAIM a druhým zariadenie na testovanie a experimentovanie v oblasti umelej inteligencie pre zdravie. Úplné fungovanie digitálnej infraštruktúry je plánované na rok 2026.