Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ spustila platformu pre koordináciu darcov na podporu Ukrajiny

Žena sleduje, ako robotníci v sobotu 21. januára 2023 prestavujú jej dom, ktorý bol poškodený počas ruskej okupácie v meste Bucha na Ukrajine. Foto: TASR/AP

EÚ, jej členské štáty a európske finančné inštitúcie doteraz poskytli Ukrajine finančnú, rozpočtovú, núdzovú, humanitárnu a vojenskú pomoc v hodnote 49 miliárd eur.

Brusel 26. januára (TASR) - V Bruseli vo štvrtok spustili multiinštitucionálnu platformu pre koordináciu darcov na podporu obnovy Ukrajiny. Informuje spravodajca TASR na základe oznámenia Európskej komisie (EK).

Na prvom stretnutí platformy, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie, sa stretli predstavitelia na vysokej úrovni z Ukrajiny, EÚ, krajín skupiny G7, ako aj z finančných inštitúcií, ako Európska investičná banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj, Medzinárodný menový fond a Svetová banka. Postupom času sa k platforme budú môcť pripojiť aj ďalší darcovia.

Komisia spresnila, že toto stretnutie odštartovalo širší proces s cieľom zabezpečiť lepšiu koordináciu medzi všetkými kľúčovými hráčmi, ktorí poskytujú krátkodobú finančnú podporu, ale aj dlhodobú pomoc pri obnove Ukrajiny. Tieto snahy vychádzajú z výsledkov medzinárodných konferencií v Lugane, Berlíne a Paríži a majú pomôcť preklenúť priepasť medzi potrebami povojnovej Ukrajiny a dostupnými zdrojmi.

EÚ je podľa stanoviska eurokomisie odhodlaná aj naďalej zohrávať významnú úlohu pri podpore procesu obnovy Ukrajiny, ktorý je prepojený s jej integračnými ambíciami do EÚ a ktorý má zabezpečiť, že budúce investície pôjdu ruka v ruke s nevyhnutnými reformami.

EÚ, jej členské štáty a európske finančné inštitúcie doteraz poskytli Ukrajine finančnú, rozpočtovú, núdzovú, humanitárnu a vojenskú pomoc v hodnote 49 miliárd eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)