Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Štyri ďalšie štáty hostia strategické rezervy zdravotníckeho vybavenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezervy cez systém rescEU môžu zahŕňať rôzne typy zdravotníckeho vybavenia, ktoré sa neustále dopĺňa.

Brusel 22. septembra (TASR) – Dánsko, Grécko, Maďarsko a Švédsko sa v utorok – po Nemecku a Rumunsku – stali ďalšími členskými štátmi EÚ, ktoré budú spravovať rezervy zdravotníckeho vybavenia prostredníctvom nástroja rescEU, ktorý je súčasťou Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

V súčasnosti tak s finančnou podporou Európskej komisie dovedna šesť členských štátov EÚ buduje spoločné európske zásoby zdravotníckeho vybavenia, ktoré bude možné distribuovať v Európe v čase núdzových zdravotných situácií. Aj za stavu, ak by boli vnútroštátne systémy zdravotnej starostlivosti preťažené pacientmi s novým typom koronavírusu.

„S blížiacou sa zimou a nárastom prípadov koronavírusu v celej Európe má vytváranie zásob kritického zdravotníckeho vybavenia kľúčový význam. Zvýšením počtu krajín, ktoré spravujú rezervu, sa systém rescEU dostáva na vyššiu úroveň. V boji proti pandémii budeme oveľa účinnejší, keď budeme držať spolu," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Prvotriedne zdravotnícke zásoby zahŕňajú napríklad ochranné rúška typu FFP2 a FFP3, ochranné plášte a rukavice, ako aj pľúcne ventilátory.

Rezervy cez systém rescEU môžu zahŕňať rôzne typy zdravotníckeho vybavenia, ktoré sa neustále dopĺňa. Rezervy sa nachádzajú vo viacerých členských štátoch, ktoré zabezpečujú obstarávanie príslušného vybavenia, pričom EK v plnej miere financuje nákupy zdravotníckeho vybavenia vrátane jeho skladovania a dopravy.

Distribúciu zdravotníckeho vybavenia z rezerv v uvedených štátoch riadi Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) na základe potrieb krajín žiadajúcich o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. ERCC sa snaží dostať zdravotnícke vybavenie tam, kde je najviac potrebné.

Na mechanizme EÚ v oblasti civilnej ochrany sa podieľa 27 členských štátov EÚ, Spojené kráľovstvo (počas prechodného obdobia do konca roku 2020), Island, Nórsko, Srbsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora a Turecko.