Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ tento rok poskytne humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pásme Gazy

Palestínčanka kráča okolo trosiek zničených domov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ pripomenula, že 50 rokov trvajúca kríza medzi Palestínčanmi a Izraelom spôsobila zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila poskytnutie novej humanitárnej pomoci vo výške troch miliónov eur pre palestínskych civilistov, ktorí potrebujú naliehavú pomoc v pásme Gazy.

Financie budú poskytovať prostredníctvom medzinárodných humanitárnych partnerov a sú určené na zabezpečenie primárnej pomoci, na zdravotné potreby, pitnú vodu a hygienu pre Palestínčanov, ktorí sú najviac odkázaní na pomoc.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti upozornil, že pre bezproblémové a nepretržité poskytovanie humanitárnej pomoci je nevyhnutné, aby zasielaný tovar a vybavenie mohli vstúpiť do pásma Gazy včas.

V roku 2017 Európska komisia vyčlenila pre pásmo Gazy 13,5 milióna eur.

Exekutíva EÚ pripomenula, že 50 rokov trvajúca kríza medzi Palestínčanmi a Izraelom spôsobila zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu. Palestínske komunity na západnom brehu Jordánu čelia obmedzeniu pohybu osôb a tovarov, demolácii domov, zaberaniu pôdy, násiliu zo strany židovských osadníkov a zamietaniu prístupu k základným službám. V pásme Gazy blokáda zo strany Izraela, tri vojny a do istej miery aj vnútropalestínsky konflikt viedli k poškodeniu infraštruktúry, obrovskej nezamestnanosti a nedostatku základnej zdravotnej starostlivosti a ďalších kritických služieb.

V správe eurokomisie sa uvádza, že dva milióny Palestínčanov - z celkového počtu 4,8 milióna - potrebujú humanitárnu pomoc. V pásme Gazy pokles hospodárskeho rozvoja spôsobeného blokádou, vojnami a napätím zapríčinil, že 1,2 milióna ľudí, čiže takmer 80 percent tamojšieho obyvateľstva, potrebuje humanitárnu pomoc.

Spravodajca TASR Jaromír Novak