Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ: Turecko smeruje k liberalizácii víz, stále má však rezervy

Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

V rámci summitu EÚ-Turecko z 29. novembra 2015 sa Ankara zaviazala k urýchleniu plnenia požiadaviek tohto plánu, vrátane vykonávania všetkých ustanovení dohody EÚ-Turecko o readmisii osôb.

Brusel 4. marca (TASR) - Európska komisia (EK) prijala dnes druhú správu o pokroku Turecka pri plnení požiadaviek plánu na liberalizáciu vízového režimu. Správa upozorňuje na opatrenia prijaté zo strany Turecka od poslednej správy v októbri 2014.

V rámci summitu EÚ-Turecko z 29. novembra 2015 sa Ankara zaviazala k urýchleniu plnenia požiadaviek tohto plánu, vrátane vykonávania všetkých ustanovení dohody EÚ-Turecko o readmisii osôb. Cieľom je dokončenie procesu liberalizácie vízového režimu do októbra 2016 za predpokladu, že budú splnené všetky požadované kritériá.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos uviedol, že turecká strana zaznamenala niekoľko dôležitých zmien a odporučil zrýchlené tempo potrebných reforiem.

"Som presvedčený, že Turecko urýchlene zavedie núdzové prioritné opatrenia uvedené v dnešnej správe a že spoločne môžeme pokračovať v úsilí potrebnom na splnenie podmienok pre uvoľnenie vízového režimu," uviedol komisár a dodal, že exekutíva EÚ bude aj naďalej pomáhať Turecku pri realizácii cestovnej mapy pre postupné odbúravanie víz.

V správe EK sa uvádza, že Turecko urýchlilo proces reforiem zameraných na splnenie požiadaviek stanovených v cestovnej mape. Brusel ocenil, že Turecko, ktoré hostí vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov, im nedávno umožnilo prístup na domáci trh práce, čo utečencom uľahčí začlenenie sa do spoločnosti. Ankara rovnako podnikla dôležité kroky na zabezpečenie prístupu utečencov k verejným službám, vrátane prístupu k vzdelaniu detí.

Pre EÚ je dôležité, že Turecko začalo zavádzať prísnejšie pravidlá týkajúce sa víz a vstupu do krajiny pre obyvateľov tretích krajín, z ktorých prichádzajú veľké počty imigrantov. Tí sa potom z tureckého územia snažia dostať do EÚ.

Brusel ocenil aj skutočnosť, že Turecko naďalej posilňuje svoje spôsobilosti v oblasti správy a kontroly hraníc.

Na druhej strane EÚ upozornila Ankaru na nesplnené úlohy - Turci musia začať vydávať cestovné pasy obsahujúce odtlačky prstov, čo bude v súlade s normami EÚ, a hlavne prijať účinnejšie opatrenia na boj proti nelegálnej migrácii.

Správa EÚ vyzvala Turecko, aby znížilo počet nevyriešených žiadostí o azyl a aby posilnilo spoluprácu so všetkými členskými štátmi únie, s ktorými má spoločné hranice, hlavne v oblasti readmisných dohôd a policajnej a justičnej oblasti. Brusel aj v tejto oblasti vyzval Ankaru na zintenzívnenie boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ktoré majú negatívny vplyv na fenomén migračnej krízy.

K ďalším požadovaným opatreniam patrí prijatie právnych predpisov o ochrane osobných údajov v súlade s normami EÚ a tiež dohoda o spolupráci s agentúrami EÚ Europol a Eurojust.