Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EÚ UDELILA UKRAJINE A MOLDAVSKU ŠTATÚT KANDIDÁTSKYCH KRAJÍN

Predseda Európskej rady Charles Michel gestikuluje počas tlačovej konferencie na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok 23. júna 2022. Lídri európskych krajín udelili v piatok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Foto: TASR/AP

S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri informuje spravodajca TASR.

Brusel 23. júna (TASR) - Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri o tom informuje spravodajca TASR.

Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 h udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za za "historický moment" a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, "prešlo dlhú cestu", aby dostalo všetkých partnerov z EÚ "na palubu". Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)