Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

EÚ upozornilo Bulharsko pre zákroky proti demonštrantmi

Bulharská polícia dohliada na odstránenie ilegálne postavených stanov, ktoré rozložili demonštranti počas niekoľkotýždňových protivládnych protestov v Sofii v piatok 7. augusta 2020. Stany podľa polície blokovali ulice a obťažovali miestnych obyvateľov, informovala agentúra DPA. Polícia odstránila ilegálne postavené stany aj v mestách Varna a Plodiv a tiež odblokovala cestu medzinárodného významu na juhu krajiny. Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu vlády a nové voľby. Vládu premiéra Bojka Borisova z konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorá je pri moci od roku 2017, obviňujú demonštranti z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora. Foto: TASR/BTA - Minko Černev

Protivládne protesty v Bulharsku trvajú už takmer dva mesiace.

Brusel 3. septembra (TASR) - Akékoľvek použitie sily orgánmi vládnej moci proti demonštrantom musí byť primerané. Demokratické krajiny musia zabezpečiť právo na pokojné protesty, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK) v súvislosti s pretrvávajúcimi protivládnymi demonštráciami v Bulharsku, ktoré v stredu vyústili do potýčok s bezpečnostnými zložkami a zraneniam medzi policajtmi a demonštrantmi.

Tisíce Bulharov sa v stredu zhromaždili pred budovou parlamentu v Sofii na jednej z najväčších demonštrácií v dvojmesačnej sérii protestov, pričom požadovali demisiu predsedu vlády Bojka Borisova.
Bulharská polícia dohliada na odstránenie ilegálne postavených stanov, ktoré rozložili demonštranti počas niekoľkotýždňových protivládnych protestov v Sofii v piatok 7. augusta 2020. Stany podľa polície blokovali ulice a obťažovali miestnych obyvateľov, informovala agentúra DPA. Polícia odstránila ilegálne postavené stany aj v mestách Varna a Plodiv a tiež odblokovala cestu medzinárodného významu na juhu krajiny. Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu vlády a nové voľby. Vládu premiéra Bojka Borisova z konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorá je pri moci od roku 2017, obviňujú demonštranti z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora.
Foto: TASR/BTA - Minko Černev

Hovorca Európskej komisie Christian Wigand v rámci tlačového on-line brífingu uviedol, že exekutíva EÚ pozorne sleduje situáciu v Bulharsku.

Odmietol odpovedať na otázku médií, či bulharské úrady prekročili prípustnú hranicu zásahov proti demonštrantom, uviedol však, že "pokojné demonštrácie sú základným právom v ktorejkoľvek demokratickej krajine".

"Podporujeme právo na pokojné protesty. Akékoľvek použitie sily musí byť vždy primerané," uviedol Wigand v mene eurokomisie.

Protivládne protesty v Bulharsku trvajú už takmer dva mesiace. Premiér Borisov zdôraznil, že aj napriek výzvam na jeho odstúpenie z funkcie bude jeho vláda ďalej pracovať.


spravodajca TASR Jaromír Novak