Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ uvalí proti Rusku masívne a bolestivé sankcie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu, Foto: TASR/AP

Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin uznal ukrajinské separatistické oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé štáty.

Brusel 24. februára (TASR) - Európska únia uvalí na Rusko nové "masívne a bolestivé" sankcie, uviedli vo štvrtok vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Lídri EÚ sa majú stretnúť v Bruseli o 20.00 h SEČ na mimoriadnom summite, ktorý bol oznámený v stredu ešte pred štvrtkovým rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina, že zaútočí na východnú Ukrajinu.

Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin v pondelok uznal ukrajinské separatistické oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé štáty.

Dvadsaťsedem lídrov EÚ bude v Bruseli diskutovať o "ďalších reštriktívnych opatreniach, ktoré budú mať masívne a bolestivé následky pre Rusko za jeho konanie, a lídri ich budú koordinovať so svojimi transatlantickými partnermi", uviedli vo vyhlásení Michel a von der Leyenová.

Tento nový balík sankcií bude prijatý "bleskurýchlo", dodali obaja politici.

Najvyšší predstavitelia Únie ostro odsúdili "bezprecedentnú vojenskú agresiu Ruska" proti Ukrajine.

"Rusko týmito nevyprovokovanými a neospravedlniteľnými vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku aj celosvetovú bezpečnosť a stabilitu," dodali Michel a von der Leyenová.