Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Na piatich predstaviteľov malijskej junty uvalili sankcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Päť označených osôb podlieha zákazu cestovania, ktorý im bráni vo vstupe alebo tranzite cez územie EÚ, a zmrazeniu aktív, uvádza sa vo vyhlásení členských štátov EÚ.

Brusel 4. februára (TASR) - Európska únia v piatok uvalila cielené sankcie na piatich členov malijskej vládnucej junty vrátane premiéra Choguela Kokallu Maigu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Päť označených osôb podlieha zákazu cestovania, ktorý im bráni vo vstupe alebo tranzite cez územie EÚ, a zmrazeniu aktív," uvádza sa vo vyhlásení členských štátov EÚ. Dotyčné osoby obviňujú z "činností, ktoré bránia úspešnému dokončeniu politickej transformácie Mali a podkopávajú ho".

V auguste 2020 armáda Mali zosadila zvolenú vládu. Vojenský režim prisľúbil návrat k civilnej vláde, ale je obviňovaný z nečinnosti v tomto smere.

V posledných týždňoch sa zvýšilo napätie medzi Mali a Francúzskom a v pondelok junta nariadila francúzskemu veľvyslancovi odísť z krajiny.

Francúzsko má v západoafrickom regióne Sahel rozmiestnených približne 4000 vojakov, z toho polovicu v Mali. Kríza tak spochybnila budúcnosť francúzskeho ťaženia proti islamistickým militantom.

Okrem 63-ročného Maigu, premiéra v takzvanom prechodnom režime, sa terčom sankcií stal aj 42-ročný Malick Doaw, prezident Národnej prechodnej rady a "jeden z podnecovateľov a vodcov prevratu z 18. augusta 2020".

Ďalej je to plukovník Ismail Wague, 46-ročný minister pre zmierenie, ktorý oznámil prevrat, a preto sa považuje za "ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability Mali".

Štvrtou osobou je Adama Ben Diarra, známy ako "Ben le Cerveau" alebo Ben the Brain, ktorý je členom prechodnej vlády obvineným z marenia konania slobodných volieb.

Piatym sankcionovaným je Ibrahim Ikassa Maiga (50). Je obvinený z toho, že zohral kľúčovú úlohu v hnutí m5-REP, ktoré sa podieľalo na zvrhnutí zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

Na týchto ľudí už skôr uvalilo sankcie Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).