Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

EÚ uvalila sankcie za porušovanie ľudských práv v Čečensku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako poznamenala agentúra Reuters, ide o zatiaľ najtvrdšiu reakciu EÚ na útoky na ruských občanov kvôli ich sexuálnej orientácii.

Brusel 22. marca (TASR) - Európska únia v pondelok uvalila sankcie na dvoch ruských občanov podozrivých z prenasledovania homosexuálov v juhoruskom regióne Čečensko. Ako poznamenala agentúra Reuters, ide o zatiaľ najtvrdšiu reakciu EÚ na útoky na ruských občanov kvôli ich sexuálnej orientácii.

Ruské úrady v autonómnom Čečensku opakovane popierajú tvrdenia ochrancov ľudských práv, médií a nezávislých filmových tvorcov, ktorí deklarovali, že v kaukazskej republike dochádza k prenasledovaniu homosexuálov. Podľa Reuters od roku 2017 boli zadržané a vystavené neľudskému zaobchádzaniu i mučeniu desiatky ľudí z komunity LGBT+.

Na čiernej listine EÚ sa na základe rozhodnutia ministrov zahraničných vecí jej členských štátov ocitol Ajub Katajev, ktorý je vysokopostaveným úradníkom ruského ministerstva vnútra v Čečensku. Okrem Katajeva sa terčom sankcií EÚ stal aj Abuzajd Vismuradov, podpredseda čečenskej vlády a veliteľ jednotky špeciálneho určenia Terek, ktorá je podľa zistení EÚ zodpovedná za prenasledovanie ľudí z komunity LGBT+.

Agentúra Reuters dodala, že Vismuradov je už zaradený na sankčný zoznam Spojených štátov.

EÚ uvalila na dvojicu ruských občanov sankcie v podobe zmrazenia ich aktív a zákazu cestovania na územie EÚ.
Na archívnej snímke Ramzan Kadyrov.
Foto: TASR/AP

Vo svojom vyhlásení zverejnenom vo vestníku EÚ sa uvádza, že "homosexuálne a lesbické osoby boli neprávom obvinené, že sú odporcami Ramzana Kadyrova", ktorý je lídrom Čečenska s väčšinovo moslimskou populáciou a blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na Kadyrova sa tiež vzťahujú americké sankcie, a to za porušovanie práv komunity LGBT+. Kadyrov však tieto obvinenia odmieta. Jeho hovorca sa nechal počuť, že v Čečensku nemôže dochádzať k nijakým útokom na homosexuálov, pretože tam žiadni takí ľudia nežijú.

Agentúra Interfax dodala, že EÚ uvalila reštrikcie na 11 jednotlivcov a štyri organizácie zodpovedné za závažné porušovanie ľudských práv v rôznych krajinách sveta. Brusel deklaroval, že "tieto sankcie preukazujú pevné odhodlanie EÚ chrániť ľudské práva a prijímať konkrétne opatrenia proti osobám zodpovedným za ich porušovanie a zneužívanie".

Uvalením sankcií EÚ bolo potrestané svojvoľné zatýkanie a zadržiavanie - najmä Ujgurov v čínskej provincii Sin-ťiang, represie v Kórejskej ľudovodemokratickej republike, mimosúdne vraždy a zmiznutia v Líbyi, mučenie a represie proti LGBTI komunite a politickým oponentom v Čečensku, ako aj mučenie a mimosúdne popravy v Južnom Sudáne a Eritrei.