Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ uvedie do obehu mincu pripomínajúcu 35 rokov programu Erazmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Odkaz programu Erasmus je nekonečný, preto je vhodné osláviť jeho úspech touto špeciálnou dvojeurovou mincou, napísala eurokomisia.

Brusel 30. júna (TASR) - Európska únia uvedie od piatka do obehu pamätnú dvojeurovú mincu pripomínajúcu 35. výročie študentského výmenného programu Erasmus. TASR správu prevzala vo štvrtok z oznámenia Európskej komisie na sociálnej sieti.

"Odkaz programu Erasmus je nekonečný, preto je vhodné osláviť jeho úspech touto špeciálnou dvojeurovou mincou," napísala eurokomisia.

Komisia ešte vlani spustila verejné hlasovanie, v rámci ktorého Európania vyberali víťazný návrh tejto mince. Do súťaže o podobu reverzu spoločnej pamätnej mince sa prihlásilo viac ako 70 dizajnérov a umelcov.

Zvíťazil návrh francúzskeho umelca Joaquína Jiméneza, za ktorého návrh hlasovalo viac ako 22.000 Európanov. Na zadnej strane mince, reverze, je zobrazený holandský humanista, filozof, teológ a náboženský reformátor Erazmus Rotterdamský (Desiderius Erasmus Roterodamus, 1466–1536), po ktorom je tento študentský program pomenovaný.

Program, v súčasnosti pod názvom Erasmus+, od jeho vzniku v roku 1987 využilo viac ako desať miliónov ľudí.