Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ uvoľnila finančnú pomoc za tri miliardy eur pre utečencov v Turecku

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že doterajšia finančná pomoc umožnila, aby 500.000 detí utečencov na území Turecka dostalo prístup k vzdelaniu.

Brusel 14. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že uvoľní ďalšie finančné prostriedky v prospech sýrskych utečencov v Turecku. Ide o druhú tranžu vo výške troch miliárd eur, čím EÚ dodržuje svoje záväzky spred dvoch rokov, ktoré dala v rámci dohody s Tureckom zameranej na zastavenie prílivu utečencov do Európy.

Komisia pripomenula, že doterajšia finančná pomoc umožnila, aby 500.000 detí utečencov na území Turecka dostalo prístup k vzdelaniu, a že prostredníctvom mesačných prevodov hotovosti podporila 1,2 milióna utečencov.

Z druhej uvoľnenej tranže - podobne ako pri prvej tranži z roku 2016 - pôjde jedna miliarda eur priamo z rozpočtu EÚ a dvoma miliardami eur prispejú členské štáty Únie.

Eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn zdôraznil, že doterajšia finančná pomoc najzraniteľnejším utečencom a ich hostiteľským komunitám v Turecku mala pozitívne výsledky a prispela k zmierneniu migračných tlakov.

Eurokomisár pre európsku humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis spresnil, že humanitárnu pomoc EÚ prostredníctvom doteraz najrozsiahlejšieho programu hotovostnej pomoci využilo 1,2 milióna utečencov.

Podľa správy EK si Európska únia už splnila svoj záväzok, keď prostredníctvom nástroja pre utečencov v Turecku poskytla na roky 2016 a 2017 sumu vo výške troch miliárd eur, pričom celú túto sumu stihla naprogramovať, vyčleniť a zazmluvniť ešte pred koncom roka 2017.

Vzhľadom na to, že v Turecku našlo útočisko okolo 3,5 milióna sýrskych utečencov, je EK odhodlaná pokračovať v poskytovaní tejto pomoci, dôkazom čoho je aj stredajšie rozhodnutie o uvoľnení dodatočnej trojmiliardovej sumy krátko po tom, ako sa uzavrú zmluvy na zdroje dostupné v súčasnosti.

Spravodajca TASR Jaromír Novak