Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ uzavrela dohodu s Pfizer/BionTECH o dodaní 1,8 miliardy vakcín

Na archívnej snímke z 23. apríla 2021 šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas vyhládsenia pri príležitosti návštevy farmaceutickej spoločnosti Pfizer v belgickom meste Puurs. Foto: TASR/AP

Sobotňajšie vyhlásenie tiež podčiarkuje dôveru EÚ v súvislosti s technológiu pre očkovaciu látku od Pfizer/BioNTech, ktorá sa líši od vakcíny spoločnosti Astra Zeneca.

Porto 8. mája (TASR) - Európska únia uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Potvrdila to v sobotu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informovala o tom agentúra AFP.

"S radosťou oznamujem, že Európska komisia práve uzavrela dohodu o garantovaných 900 miliónoch dávok" s možnosťou ďalšieho nákupu rovnakého množstva s konzorciom Pfizer/BioNTech na roky 2021 až 2023, tvítovala von der Leyenová zo summitu EÚ v Portugalsku.

"Nasledovať budú ďalšie zmluvy a ďalšie vakcinačné technológie," dodala.

Nová zmluva, ktorá má podporu členských štátov Európskej únie (EÚ), bude zahŕňať nielen výrobu vakcín, ale bude zabezpečovať aj to, aby všetky jej základné zložky pochádzali z Únie, spresňuje agentúra AP.

Sobotňajšie vyhlásenie tiež podčiarkuje dôveru EÚ v súvislosti s technológiu pre očkovaciu látku od Pfizer/BioNTech, ktorá sa líši od vakcíny spoločnosti Astra Zeneca. Von der Leyenová uviedla, že Pfizer/BioNTech je spoľahlivým partnerom, ktorý si plní svoje záväzky.