Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

EÚ: Ak Putin uzná samozvané republiky na Donbase, bude čeliť sankciám

Na archívnej snímke z 24. júna 2016 semafor ukazuje červenú pred vlajkou Európskej únie pred sídlom Európskej únie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Putin krátko pred týmto rozhodnutím telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Brusel 21. februára (TASR) - Európska únia je "pripravená zareagovať", ak ruský prezident Vladimir Putin uzná dve samozvané republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. V pondelok to povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorého citovala agentúra AFP.

"Vyzývame prezidenta Putina, aby rešpektoval medzinárodné právo a minské dohody a očakávame, že neuzná nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti," uviedol Borrell po zasadnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli. "Sme pripravení reagovať rázne a jednotne, v prípade, že by sa tak rozhodol," povedal.



"Ak dôjde k anexii, budú na sankcie," dodal Borrell podľa agentúry DPA s tým, že sankcie predloží na schválenie ministrom EÚ.

Putin krátko predtým telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Podľa vyhlásenia Kremľa im oznámil, že "v blízkej budúcnosti" má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.



Scholz varoval Putina pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v "ostrom rozpore" s minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase. Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.