Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

P. Stano: EÚ varuje pred rozšírením konfliktu v Náhornom Karabachu

Na snímke, ktorú vydal azerbajdžanský rezort obrany v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanskí vojaci strieľajú z mínometu na kontaktnej línii v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane. Desiatky mŕtvych a stovky zranených si už vyžiadali boje, ktoré od nedele prebiehajú v Náhornom Karabachu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že obe strany konfliktu sa vzájomne obviňujú z delostreleckej paľby. Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa Reuters najintenzívnejšie od roku 2016.Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor. Foto: TASR/AP

Odkaz Európskej únie je jasný: nijaké vonkajšie zasahovanie do tohto konfliktu, konštatuj hovorca šéfa diplomacie EÚ.

Brusel 28. septembra (TASR) - Európska únia vyzvala v pondelok regionálne mocnosti, aby nezasahovali do bojov v Náhornom Karabachu, ktorý je predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom, a odsúdila "vážnu eskaláciu" napätia, ktorá ohrozuje regionálnu stabilitu.

Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, na pravidelnej videokonferencii s novinármi uviedol, že Európska komisia vníma rôzne správy o tom, že sýrske milície či iní zahraniční aktéri majú záujem sa zapojiť do tohto konfliktu, avšak nemôže potvrdiť správy o vstupe vonkajších síl do ozbrojených stretov v Náhornom Karabachu.

"Odkaz Európskej únie je jasný: nijaké vonkajšie zasahovanie do tohto konfliktu nie je prijateľné a musíme zabrániť zásahu vonkajších síl do tohto konfliktu," uviedol Stano.

Podľa jeho slov Borrell telefonoval s ministrami zahraničných vecí oboch krajín a odkázal im, že tento konflikt nemá vojenské riešenie, pričom Únia na upokojenie situácie využíva všetky svoje diplomatické kanály vrátane osobitných predstaviteľov pre tento región. Stano spresnil, že Borrell zároveň vyzval obe krajiny, aby sa vrátili k rokovaniam pod dozorom Minskej skupiny OBSE.

"Vyzývame všetky strany, aby urobili maximum pre to, aby nedošlo k rozšíreniu konfliktu na širší región. Eskalácia napätia je rizikom pre zhoršenie regionálnej stability. Európska únia oficiálne vyzýva obe strany, aby sa zdržali násilia a zastavili ozbrojenú konfrontáciu. Požadujeme okamžité prímerie, deeskaláciu napätia a prísny dozor nad dodržiavaním prímeria," uviedol Stano.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)