Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ: Veľvyslanci schválili vyjednávací mandát pre rokovania s Britániou

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier počas rozpravy o brexite na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Británia opustila Európsku úniu v piatok, 31. januára o 23.00 h londýnskeho času (polnoc stredoeurópskeho času). Stalo sa tak po 47 rokoch jej členstva.

Brusel 24. februára (TASR) - Veľvyslanci pri EÚ schválili mandát hlavného vyjednávača Európskej únie Michela Barniera pre rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode s Britániou. Rokovania by sa mali začať na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra AFP.

Viacero zdrojov z prostredia EÚ pre AFP potvrdilo, že mandát schválilo všetkých 27 veľvyslancov pri EÚ. Dohoda medzi EÚ a Britániou by mala byť schválená do konca tohto roka.

Británia opustila Európsku úniu v piatok, 31. januára o 23.00 h londýnskeho času (polnoc stredoeurópskeho času). Stalo sa tak po 47 rokoch jej členstva. V histórii Únie ide o bezprecedentný krok. Po oficiálnom odchode Británie z EÚ sa začalo tzv. prechodné obdobie, ktoré bude trvať do 31. decembra tohto roka.