Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ víta rozhodnutie organizácie pre civilné letectvo určené pre Rusko

Foto: TASR

ICAO v stredu informovala 193 členských štátov, že Rusko očividne nerešpektuje zásadné medzinárodné právne predpisy v oblasti letectva.

Brusel 4. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok privítala výzvu Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO), aby Ruská federácia okamžite prestala porušovať medzinárodné letecké pravidlá s cieľom zachovať bezpečnosť a ochranu civilného letectva. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rozhodnutie ICAO, agentúry OSN zodpovednej za reguláciu leteckej dopravy, sa odvoláva na narušenie suverénneho vzdušného priestoru Ukrajiny po ruskej agresii a na úmyselné porušovanie bezpečnostných požiadaviek v snahe ruskej vlády obísť sankcie EÚ. Ide napríklad o nezákonnú dvojitú registráciu lietadiel ukradnutých lízingovým spoločnostiam v Rusku a povolenie ruským leteckým spoločnostiam prevádzkovať ich na medzinárodných trasách bez platného osvedčenia o letovej spôsobilosti.

Ako uviedla eurokomisárka zodpovedná za dopravu Adina Valeanová, pre bezpečnosť cestujúcich a posádky je mimoriadne dôležité, aby všetky krajiny bránili systém založený na pravidlách medzinárodného letectva. "Rusko naďalej nerešpektuje základné pravidlá medzinárodného letectva a inštruuje svoje letecké spoločnosti, aby postupovali proti týmto pravidlám. Vítam jasné odsúdenie Rady ICAO, ktoré odráža závažnosť ruských krokov," zdôraznila Valeanová.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell upozornil, že cieľom sankcií EÚ je zastaviť "bezohľadnú a neľudskú inváziu Ruska na Ukrajine". Rozhodnutie ICAO podľa jeho slov poukazuje na ďalší príklad očividného ignorovania medzinárodných pravidiel zo strany Ruska, čo ohrozuje životy ľudí, vrátane ruských občanov.

ICAO v stredu informovala 193 členských štátov, že Rusko očividne nerešpektuje zásadné medzinárodné právne predpisy v oblasti letectva a predložila túto tému na valné zhromaždenie od 27. septembra do 7. októbra 2022.

Eurokomisia pripomenula, že ICAO ako strážca medzinárodného systému civilného letectva bola prvou agentúrou OSN, ktorá odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)