Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

EÚ: Vondra a Wiezik zdôraznili význam podpory biologickej rozmanitosti

Alexandr Vondra Foto: TASR

Obaja europoslanci sú členmi výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

Brusel 7. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu Alexandr Vondra a Michal Wiezik v pondelok na spoločnom on-line brífingu zdôraznili význam podpory biologickej rozmanitosti (biodiverzity).

Obaja europoslanci sú členmi výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Brífing organizovali Kancelária EP na Slovensku a Kancelária EP v Českej republike.

Biodiverzite podľa oboch europoslancov doteraz nebola venovaná adekvátna pozornosť. Európska komisia a Európsky parlament sa však teraz podľa Wiezika zásadne a záväzne vyjadrujú smerom k zastaveniu tohto trendu.

"Je faktom, že biodiverzita je kľúčová pre naše ďalšie prežívanie na tejto planéte," povedal slovenský europoslanec. Dodal, že čím sú živé systémy pestrejšie, tým sú stabilnejšie, tým lepšie fungujú a majú aj viac prínosov pre ľudskú spoločnosť.

"Pestrosť priamo súvisí s biodiverzitou, s bohatosťou života na úrovni druhov, génov, populácií až celých krajín," priblížil.

Vondra pripomenul, že EP bude v utorok (8. júna) popoludní hlasovať o správe o stratégii EÚ v oblasti biodiverzity. Dodal, že je to jeden zo štyroch kľúčových pilierov Európskej zelenej dohody.

"Základné piliere stratégie sú ochrana prírody, ambícia rozšíriť suchozemskú i morskú plochu, ktorá bude pod vyšším stupňom ochrany," povedal.

Problémom je podľa Wiezika aj to, že ľudská aktivita spojená s využívaním Zeme má na biodiverzitu vplyv a znižuje ju. Európska únia sa na state biodiverzity priamo podieľa "11 alebo 16 percentami" a pokles biodiverzity sa týka aj európskeho priestoru, konštatoval.

"Strácame veľmi veľa druhov na úrovni hmyzu, na úrovni opeľovačov a hlavne strácame veľa diverzity na úrovni ekosystémov, naša krajina sa zjednodušuje, pustne," povedal. To podľa jeho slov súvisí s oblasťami ako poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, znečistenie a "do určitej miery aj klimatická zmena". Preto je podľa jeho slov dôležitá ochrana biotopov a ekosystémov.

Za najzásadnejšie z cieľov navrhnutých Európskou komisiou a výborom ENVI označil sprísnenie územnej ochrany. Pripomenul, že "30 percent územia EÚ by malo byť chránených do roku 2030" a "desať percent územia EÚ má byť striktne chránených" – čo označil za zásadný posun. Toto územie pod prísnou ochranou má zahŕňať všetky pralesy, ktoré sa v EÚ nachádzajú.

Biodiverzita sa tradične definuje ako rozmanitosť života na Zemi, uvádza EP na svojej oficiálnej webovej stránke. Charakterizuje sa počtom jednotlivých druhov, ich genetických variácií a interakciou týchto foriem života v rámci komplexných ekosystémov.