Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila 13 miliónov eur na pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) s ochranným rúškom na tvári počas kontroly vojenskej nemocnice pre pacientov s ochorením COVID-19 v regióne Doneck. Foto: TASR/AP

Pomoc EÚ má okrem iného zaistiť obyvateľom východnej Ukrajiny základné služby, ako sú zdravotná starostlivosť či prístup k vode a ku vzdelávaniu.

Brusel 16. apríla (TASR) - Európska únia sa rozhodla vyčleniť 13 miliónov eur na pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, ktorí sú najviac postihnutí tamojším konfliktom. Humanitárne projekty financované EÚ majú zároveň pomôcť v boji proti šíreniu koronavírusu v ukrajinskom Donbase, informovala vo štvrtok Európska komisia (EK).

Pomoc EÚ má okrem iného zaistiť obyvateľom východnej Ukrajiny základné služby, ako sú zdravotná starostlivosť či prístup k vode a ku vzdelávaniu.

"Prístup k takýmto službám je teraz ešte dôležitejší z dôvodu prepuknutia pandémie koronavírusu. EÚ podporuje ľudí v núdzi na oboch stranách kontaktnej línie (v Donbase)," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Nové finančné prostriedky EÚ pomôžu aj pri oprave budov poškodených ozbrojeným konfliktom, hlavne škôl a zdravotníckych zariadení.

Humanitárna pomoc EÚ pre východnú Ukrajinu sa poskytuje prostredníctvom agentúr OSN, mimovládnych organizácií a Medzinárodného výboru Červeného kríža. EÚ preto vyzvala na neobmedzený prístup humanitárnych organizácií do oblastí, ktoré sú pod kontrolou proruských povstalcov.

Od marca 2014 konflikt na východe Ukrajiny zasiahol viac ako 5,2 milióna ľudí, z ktorých 3,5 milióna je odkázaných na humanitárnu pomoc. Humanitárne potreby v tejto oblasti neustále rastú, najmä v oblastiach mimo kontroly vládnych síl. Ďalšie komplikácie pri doručovaní humanitárnej pomoci spôsobila pandémia koronavírusu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)