Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila milióny eur podnikom na projekty súvisiace s koronakrízou

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Európska komisia prostredníctvom pilotného nástroja Európskej rady pre inováciu (EIC) s názvom Akcelerátor poskytla takmer 166 miliónov eur 36 podnikom.

Brusel 8. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že prostredníctvom pilotného nástroja Európskej rady pre inováciu (EIC) s názvom Akcelerátor poskytla takmer 166 miliónov eur 36 podnikom, ktoré sa podieľajú na boji proti pandémii nového koronavírusu.

Komisia spresnila, že ďalším 36 podnikom udelí viac ako 148 miliónov eur s cieľom prispieť k plánu hospodárskej obnovy pre Európu, vďaka čomu v tomto kole celkové investície z výskumného a inovačného programu EÚ Horizont 2020 dosiahnu 314 miliónov eur.

Eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti vyhlásila, že talent a prelomové myšlienky prejavené inovatívnymi európskymi podnikmi dávajú nádej v boji proti pandémii. "Zvýšené zdroje, ktoré poskytujeme Európskej rade pre inováciu, uvoľnia ich potenciál, aby sme mohli lepšie bojovať proti koronavírusu a podporiť hospodársku obnovu," vysvetlila komisárka.

Vybraných 36 podnikov, ktoré prispejú k boju proti koronavírusu, bude pracovať na priekopníckych projektoch, ako je rozšírenie výroby dekontaminačných bioobrúskov, vývoj ventilačných monitorovacích systémov, vybudovanie platformy protilátok na liečbu závažných prípadov infekcie a mnohé ďalšie. Okrem toho 139 podnikov zaoberajúcich sa koronavírusom, ktoré v tomto kole z dôvodu rozpočtových obmedzení nezískali finančné granty, dostalo nedávno zavedenú známku výnimočnosti v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorá je uznaním hodnoty ich návrhov a mala by im pomôcť získať podporu z iných zdrojov.

Ďalších 36 podnikov usilujúcich sa o podporu plánu obnovy pre Európu, na ktorý si chce EÚ požičať 750 miliárd eur, bude pracovať v mnohých odvetviach a na rôznych projektoch, medzi ktoré patrí napríklad rozvoj silnejších a vyšších veterných turbín z drevených modulov s potenciálom výrazne znížiť náklady na veternú energiu, systém produkcie organických hnojív či riešenie pre udržateľné recyklačné postupy výrobcov založené na blockchaine. Navyše bolo dodatočných 679 známok výnimočnosti udelených špičkovým návrhom, ktoré splnili kritériá financovania EIC, ale nemohli byť financované z dôvodu obmedzeného rozpočtu.

O podporu v rámci EIC Akcelerátora sa v marci uchádzal rekordný počet takmer 4000 startupov a malých a stredných podnikov. Z toho viac než 1400 navrhlo inovačné projekty súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Preto bolo na toto kolo financovania vyčlenených ďalších 150 miliónov eur, čím sa celková suma vyšplhala na viac ako 314 miliónov eur.

Startupy a malé a stredné podniky, ktoré získali finančnú podporu, pochádzajú zo 16 krajín, z toho je 12 členských štátov EÚ. Na tento zoznam sa nedostala žiadna spoločnosť z krajín strednej Európy.

spravodajca TASR Jaromír Novak