Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila dodatočných 9 miliónov eur na pomoc pre Mjanmarsko

Protivládni demonštranti pochodujú počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 26. marca 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa eurokomisára Lenarčiča EÚ odsudzuje násilnosti spojené so štátnym prevratom a opätovne potvrdzuje svoju vôľu pokračovať v poskytovaní humanitárnej podpory najzraniteľnejšej časti obyvateľstva.

Brusel 16. apríla (TASR) - Európska únia zintenzívnila v piatok svoju reakciu na pomoc ľuďom v Mjanmarsku, ktorí sa po nedávnom vojenskom puči ocitli v núdzi. Vyčlenenie ďalších deviatich miliónov eur na núdzovú humanitárnu pomoc potvrdila Európska komisia (EK).

Komisia spresnila, že posilnenie reakcie EÚ na situáciu v Mjanmarsku nadväzuje na balík financovania vo výške 11,5 milióna eur poskytnutý začiatkom tohto roka na podporu kľúčových potrieb v humanitárnej oblasti a pripravenosti na katastrofy. Vďaka tomu sa doterajšia pomoc EÚ pre Mjanmarsko na rok 2021 zvýšila na celkovú sumu 20,5 milióna eur.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že vojenská junta, ktorá zvrhla legitímnu vládu, konala nemilosrdne pri zabíjaní nevinných civilistov a pri porušovaní medzinárodného humanitárneho práva.

"Tým ešte viac zhoršila už aj tak hroznú humanitárnu krízu, ktorej čelia presídlenci a ľudia trpiaci ozbrojeným konfliktom," zdôraznil komisár.

Podľa Lenarčiča EÚ odsudzuje násilnosti spojené so štátnym prevratom a opätovne potvrdzuje svoju vôľu pokračovať v poskytovaní humanitárnej podpory najzraniteľnejšej časti obyvateľstva.

Finančné prostriedky sa použijú na naliehavú humanitárnu pomoc v sektoroch zdravia, ochrany, potravinovej bezpečnosti a multisektorovej núdzovej pomoci. Dodatočné financovanie poskytne humanitárnu pomoc aj tým, ktorí utekajú pred bojmi medzi etnickými ozbrojenými skupinami a mjanmarskými ozbrojenými silami.

spravodajca TASR Jaromír Novak