Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ vyhlásila venezuelskú veľvyslankyňu v Bruseli za nežiaducu osobu

Na snímke vpravo veľvyslankyňa Európskej únie vo Venezuele Isabel Brilhanteová Pedrosová si preberá vyhlásenie za personu non grata od venezuelského ministra zahraničia Jorgeho Arreazu. Foto: TASR/AP

Venezuela vyhostila Brilhanteovú Pedrosovú v reakcii na nové sankcie EÚ voči 19 popredným venezuelským činiteľom spätým s režimom Nicolása Madura.

Brusel 26. februára (TASR) - Európska únia vo štvrtok vyhlásila venezuelskú veľvyslankyňu pri EÚ za nežiaducu osobu v reakcii na rozhodnutie Caracasu vyhostiť šéfku Delegácie EÚ vo Venezuele Isabel Brilhanteovú Pedrosovú. Informovala o tom agentúra AFP.

Vo vyhlásení Európskej rady sa uvádza, že na tomto kroku sa dohodli členské štáty Únie. Návrh predložil šéf európskej diplomacie Josep Borrell po tom, čo Venezuela nariadila veľvyslankyni EÚ z krajiny odísť.

"Toto je reakcia na rozhodnutie venezuelskej vlády vyhlásiť šéfku Delegácie EÚ vo Venezuele za nežiaducu osobu," píše sa vo vyhlásení. "EÚ považuje toto vyhlásenie za úplne neoprávnené a v rozpore s cieľom EÚ rozvíjať vzťahy a budovať partnerstvá v tretích krajinách," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Venezuela vyhostila Brilhanteovú Pedrosovú v reakcii na nové sankcie EÚ voči 19 popredným venezuelským činiteľom spätým s režimom Nicolása Madura. V utorok ju vyhlásili vo Venezuele za personu non grata a dali jej 72 hodín na opustenie krajiny.

Maduro veľvyslankyňu EÚ Brilhanteovú Pedrosovú vyhlásil za nežiaducu osobu aj vlani v júli po predošlom kole sankcií voči venezuelským predstaviteľom. Vláda neskôr od tohto kroku upustila.

Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok rozhodla, že rozšíri platný sankčný zoznam voči juhoamerickej Venezuele aj na tie osoby, ktoré sú zodpovedné za činy a rozhodnutia podkopávajúce demokraciu a právny štát v tejto krajine alebo za závažné porušovanie ľudských práv. Cielené opatrenia, ktoré majú podobu zmrazenia účtov a zákazu vycestovania do EÚ, sa dotýkajú už 55 jednotlivcov.

EÚ rozšírila zoznam osôb, na ktoré uvalila sankcie po decembrových parlamentných voľbách. V nich Maduro po bojkote opozície získal absolútnu kontrolu nad parlamentom. Výsledky volieb neuznali EÚ, Spojené štáty ani takzvaná limská skupina združujúca niektoré krajiny Latinskej Ameriky a Kanadu.