Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyjadrila znepokojenie nad zákrokmi proti homosexuálom v Tanzánii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V dôsledku spomínaných zákrokov sa EÚ rozhodla celkovo prehodnotiť svoju politiku voči Tanzánii. Homosexualita je v Tanzánii protizákonná a osobám, ktoré z nej usvedčia, hrozí až 30-ročné väzenie.

Brusel 15. novembra (TASR) - Európska únia je "hlboko znepokojená" aktuálnou kampaňou proti homosexuálom v Tanzánii, ktorá viedla k zatknutiu viacerých osôb. Vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová to uviedla vo štvrtok vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

V dôsledku spomínaných zákrokov sa EÚ rozhodla "celkovo prehodnotiť" svoju politiku voči Tanzánii.

"V posledných rokoch si EÚ a jej členské štáty povšimli v Tanzánii zmenšovanie priestoru pre verejnosť sprísňovaním obmedzení týkajúcich sa činnosti organizácií občianskej spoločnosti, médií a mnohých politických strán," upozornila Mogheriniová. Vyjadrila sa tak necelé dva týždne po tom, ako EÚ oznámila stiahnutie svojho veľvyslanca z Tanzánie v súvislosti s tamojším "zhoršovaním situácie v oblasti ľudských práv a zásad právneho štátu".

Guvernér bývalého tanzánijského hlavného mesta Dar es Salaam nedávno vyzval občanov, aby nahlasovali osoby podozrivé z homosexuality, a následne nariadil začať s ich zatýkaním. Homosexualita je v Tanzánii protizákonná a osobám, ktoré z nej usvedčia, hrozí až 30-ročné väzenie.

Tanzánijská vláda sa od kampane guvernéra dištancovala s tým, že ide len o jeho "osobný názor".

Tanzánijská polícia zatkla ešte vlani pre homosexualitu 20 osôb na ostrove Zanzibar, ktorý je vyhľadávaný dovolenkármi. Prisľúbila, že bude takýchto ľudí "prenasledovať a stíhať". Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila zásahy proti homosexuálom v Tanzánii za "bezprecedentné".