Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ vyplatila Ukrajine 600 miliónov na zmiernenie dosahov koronakrízy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina je v poradí siedmou krajinou, ktorá získala finančnú pomoc z núdzového balíka v celkovej hodnote tri miliardy eur.

Brusel 9. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v mene EÚ vyplatila v stredu Ukrajine 600 miliónov eur v rámci programu makrofinančnej pomoci (MFA), ktorý prebieha v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Ukrajina je v poradí siedmou krajinou, ktorá získala finančnú pomoc z núdzového balíka MFA v celkovej hodnote tri miliardy eur. Balík bol vyčlenený pre desiatich susedských partnerov EÚ a jeho cieľom je pomôcť týmto krajinám obmedziť hospodársky dosah pandémie nového typu koronavírusu, čo EÚ opisuje ako prejav solidarity s jej susedmi a partnermi.

Komisia upozornila, že stredajšia "výplata" prispeje k makrofinančnej stabilite na Ukrajine a umožní jej vláde prideliť zdroje na zmiernenie závažných sociálno-ekonomických dôsledkov koronakrízy.

Uvoľnenie finančnej pomoci vyplýva z Memoranda o porozumení z leta tohto roku, ako aj z obnoveného záväzku Ukrajiny z posledných týždňov pokračovať v spolupráci v rámci programu Medzinárodného menového fondu (MMF) a záväzkov k politickému programu dohodnutému s EÚ.

Vzhľadom na mimoriadnu povahu tejto podpory nie je prvé vyplatenie prostriedkov podmienené splnením konkrétnych politických podmienok. Avšak vyplatenie druhej tranže bude podmienené splnením ôsmich osobitných opatrení stanovených v Memorande o porozumení. Ide o opatrenia v oblasti riadenia verejných financií, boja proti korupcii, zlepšovania podnikateľského prostredia a riadenia štátnych podnikov.


Spravodajca TASR Jaromír Novák