Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ vyradila juhoafrické krajiny z červeného cestovateľského zoznamu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Omikron sa stal v posledných týždňoch vo viacerých krajinách EÚ vrátane Belgicka, Dánska a Francúzska dominantným variantom.

Brusel 10. januára (TASR) - Členské štáty Európskej únie sa v pondelok dohodli, že z červeného cestovateľského zoznamu vyradia sedem juhoafrických krajín, ktoré sa naň dostali vlani 26. novembra, niekoľko dní po tom, čo v Juhoafrickej republike (JAR) po prvý raz potvrdili výskyt nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron. Informovalo o tom na Twitteri francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Dôvodom tejto zmeny je, že omikronu sa medzičasom začal prudko šíriť i v Európe, píše agentúra AFP.

"Členské štáty (EÚ) sa dnes ráno dohodli... na zrušení núdzovej brzdy, čo umožní obnovu leteckých spojení s krajinami južnej Afriky," uviedlo francúzske predsedníctvo na sociálnej sieti. Cestovné obmedzenia pre južnú Afriku EÚ minulý rok zdôvodnila tým, že sú nevyhnutné na spomalenie šírenia omikronu v Európe. Ich cieľom bolo získať viac času na rýchlejšie očkovanie posilňujúcimi dávkami vakcín.

Cestujúci prichádzajúci z Botswany, Eswatini, Lesotha, Mozambiku, Namíbie, Juhoafrickej republiky a Zimbabwe sa však budú musieť naďalej preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín a budú sa na nich vzťahovať opatrenia pre cestujúcich z tretích krajín.

Najnovšia vlna pandémie ochorenia COVID-19 podľa údajov projektu Our World in Data vyvrcholila vo všetkých krajinách južnej Afriky okrem Botswany pred troma až štyrmi týždňami.

Omikron sa stal v posledných týždňoch vo viacerých krajinách EÚ vrátane Belgicka, Dánska a Francúzska dominantným variantom. Vo väčšine európskych krajín je však naďalej prevažujúcim variantom delta, avšak omikron ju rýchlo vytláča.

Hoci počet prípadov nákazy v rámci EÚ prudko rastie, čo je zapríčinené okrem iného i chladným počasím, počet hospitalizovaných pacientov s covidom i úmrtia stúpajú pomalšie, čo sa pripisuje vysokej miere zaočkovanosti a podávaniu tretích dávok.