Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

EÚ vyšetrí postup Frontexu po potopení lode s migrantmi pri Grécku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rybárska loď s približne 750 ľuďmi na palube sa 14. júna potopila pri gréckom polostrove Peloponéz. Prežilo len 104 ľudí a ďalšie stovky sú nezvestné.

Brusel 26. júla (TASR) - Ombudsmanka EÚ Emily O'Reillyová v stredu oznámila začiatok vyšetrovania agentúry Frontex v spojitosti s potopením lode s migrantmi pri pobreží Grécka. V júni tam prišli o život stovky osôb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

O'Reillyová uviedla, že cieľom je objasniť úlohu Frontexu v pátracích a záchranných operáciách v Stredozemnom mori po tragédii.

Grécko už predtým oznámilo dve vyšetrovania. V jednom ide o pašerákov, ktorí majú byť za tragédiu zodpovední a druhé sa vzťahuje na konanie gréckej pobrežnej stráže.

Rybárska loď s približne 750 ľuďmi na palube sa 14. júna potopila pri gréckom polostrove Peloponéz. Prežilo len 104 ľudí a ďalšie stovky sú nezvestné.

Emily O'Reillyová vo vyjadreniach uviedla smrť najmenej 500 osôb. Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová začiatkom júla na pôde Európskeho parlamentu s odvolaním sa na grécke údaje hovorila o približne 600 obetiach.

Poslanci EP vtedy spochybnili grécke vyšetrovanie a žiadali nezávislé a transparentné preverenie celej záležitosti. O'Reillyová uviedla, že jej úrad bude záležitosť vyšetrovať v súlade s úradom gréckeho ombudsmana.