Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ vyšle do Grécka na boj proti lesným požiarom požiarnikov

Hasičský vrtuľník hasí lesný požiar v dedine Markati, ktorá sa nachádza 60 kilometrov južne od Atén. Foto: TASR/AP

Záchranári z piatich členských krajín EÚ a Nórska budú financovaní a koordinovaní v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Brusel 2. júna (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že viac ako 200 hasičov a technického vybavenia z Bulharska, Fínska, Francúzska, Nemecka a Rumunska, ako aj z Nórska bude neustále prítomných v priebehu najkritickejších mesiacov v Grécku, aby miestnym záchranárom pomáhali v prípade rozsiahlych zásahov pri lesných požiaroch. Informuje spravodajca TASR.

Záchranári z piatich členských krajín EÚ a Nórska budú financovaní a koordinovaní v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

"Je jasné, že čelíme celosvetovej zmene klímy a že od nás Európanov si to vyžaduje spoločnú reakciu. V auguste 2021 zaznamenalo Grécko približne 65 lesných požiarov za deň, keď priemerné teploty často vystúpili nad 40 °C. S gréckymi úradmi sme sa preto dohodli na pohotovostnej prítomnosti viac ako 200 vysokokvalifikovaných hasičov z celého kontinentu na podporu vnútroštátnych záchranárov, keď vypuknú požiare," opísal situáciu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Podľa jeho slov táto koordinovaná pomoc umožní nielen rýchlu reakciu na vypuknuté požiare, ale zabezpečí sa aj dôležitá výmena skúseností v rámci všetkých zapojených hasičov.

Posilnená spolupráca európskych hasičských zborov s Gréckom nasleduje po predošlej mimoriadne horúcej sezóne s výskytom mnohých lesných požiarov. Z hľadiska EÚ ide o opatrenia na najvyššej úrovni na pripravenosť na lesné požiare. Tieto opatrenia zahŕňajú aj flotilu "vodných bombardérov" systému rescEU, ktoré sú k dispozícii členským štátom EÚ a štátom zúčastňujúcim sa na Mechanizme EÚ v oblasti civilnej ochrany.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)