Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vytvorila šesť nových centier boja proti dezinformáciám

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Centrá vytvoria sieť, ktorá bude odhaľovať a analyzovať dezinformačné kampane a organizovať okrem iného aktivity v oblasti mediálnej gramotnosti na národnej i nadnárodnej úrovni.

Brusel 1. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila vytvorenie šiestich nových centier boja proti dezinformáciám, ktoré sa stanú súčasťou Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO). Informuje o tom spravodajca TASR.

EDMO je nezávislá platforma pre overovateľov faktov, akademických výskumníkov a iných relevantných subjektov v oblasti boja proti dezinformáciám v Európe. Nové centrá, ktoré pokryjú už všetky členské krajiny EÚ, začnú fungovať od začiatku budúceho roka a doplnia doterajších osem centier, ktoré sú v prevádzke od vlaňajška.

Centrá vytvoria sieť, ktorá bude odhaľovať a analyzovať dezinformačné kampane a organizovať okrem iného aktivity v oblasti mediálnej gramotnosti na národnej i nadnárodnej úrovni.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá uviedla, že zabezpečenie transparentnosti, zvyšovanie informovanosti a overovanie faktov patria medzi najdôležitejšie nástroje, ktoré má EÚ k dispozícii proti šíreniu dezinformácií v online prostredí.

"Postaráme sa, aby sa to robilo efektívne a výsledky boli dostupné každému Európanovi... (EDMO) posilní úsilie v boji proti ruskej vojnovej propagande v každej krajine EÚ a vo všetkých jazykoch," opísala situáciu.

Šesť návrhov, ktoré vyberie skupina nezávislých odborníkov, dostane peniaze od EÚ (celkovo približne osem miliónov eur), a to z programu Digitálna Európa.

Nové štátne a regionálne centrá budú od budúceho roka pokrývať Bulharsko, Cyprus, Estónsko, Grécko, Chorvátsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko a Slovinsko.

Slovensko je spolu s Českou republikou a Poľskom pokryté aktivitami, ktoré v tejto oblasti vyvíja Stredoeurópske stredisko pre monitorovanie digitálnych médií (CEDMO) na Karlovej univerzite v Prahe.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)