Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala Azerbajdžan na zaistenie bezpečnosti karabašských Arménov

Na snímke z videa zničená obytná budova po ostreľovaní v Stepanakerte v separatistickom regióne Náhorného Karabachu 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia medzinárodne neuznanej Republiky Arcach so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach v Azerbajdžane.

Brusel 20. septembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu vyzval prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva na ochranu práv etnických Arménov v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach po tom, čo tamojší separatisti súhlasili so zložením zbraní. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Dnes ráno som v telefonáte vyzval prezidenta Alijeva na zaistenie plnohodnotného prímeria a dôstojné zaobchádzanie s karabašskými Arménmi zo strany Azerbajdžanu. Je potrebné zaistiť ich ľudské práva a bezpečnosť a tiež okamžitý prístup k humanitárnej pomoci," napísal Michel na sociálnych sieťach.

Azerbajdžan v utorok spustil v Náhornom Karabachu pozemnú "protiteroristickú" vojenskú operáciu, ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku". Podľa arménskych zdrojov prišlo počas nej o život viac než 30 ľudí a ďalších 200 utrpelo zranenia.

Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia medzinárodne neuznanej Republiky Arcach, čo je arménsky názov tohto odštiepeneckého regiónu, so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach v Azerbajdžane, uviedla v stredu arménska tlačová agentúra Armenpress.