Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala vyšetriť prípady odmietania utečencov, ktoré odhalili médiá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Investigatívni novinári zhromaždili dôkazy o nezákonnom odmietaní migrantov v Grécku, Chorvátsku a Rumunsku, pričom sa chystajú zverejniť dôkazy o podobných praktikách aj v iných krajinách.

Brusel 7. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok vyzvala na vyšetrenie údajného nezákonného odmietania migrantov na hraniciach Európskej únie po tom, čo nemecké médiá Der Spiegel a ARD informovali o takýchto prípadoch na hraniciach Chorvátska a Grécka. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.

Novinári zo siedmich európskych krajín odhalili počas osemmesačného vyšetrovania systém, v ktorom údajne figurujú maskovaní príslušníci "špeciálnych jednotiek", väčšinu času ukrývajúci svoju identitu v uniformách bez odznakov, upozornil týždenník Der Spiegel.

"Komisia dôrazne odmieta akékoľvek praktiky odmietania migrantov, ktorými sú násilne premiestňovaní z územia členských štátov EÚ bez ohľadu na ich situáciu. Opakovane zdôrazňujeme, že takéto praktiky sú nezákonné a vnútroštátne orgány sú zodpovedné za vyšetrenie akýchkoľvek obvinení...," uviedol vo štvrtok hovorca EK pre oblasť migrácie, vnútorných záležitostí a občianstva Adalbert Jahnz.

Týždenník Politico pripomenul, že investigatívni novinári zhromaždili dôkazy o nezákonnom odmietaní migrantov v Grécku, Chorvátsku a Rumunsku, pričom uvedené médiá sa chystajú zverejniť dôkazy o podobných praktikách aj v iných krajinách. Tieto odhalenia prichádzajú v čase narastajúcich obáv zo situácie na poľsko-bieloruskej hranici, kde dochádza k incidentom medzi utečencami z Iraku a poľskými poriadkovými silami. Za posledné týždne na poľsko-bieloruskom pohraničí zahynulo päť migrantov. Jeden zomrel na infarkt, ostatní na podchladenie.

Der Spiegel zverejnil videá z 11 prípadov odmietnutia migrantov na chorvátskych hraniciach, na ktorých vidieť ako niekoľko mužov bije utečencov a potom ich posiela späť na územie Bosny a Hercegoviny.

Agentúra Reuters uviedla, že v reakcii na správy nemeckých médií chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič už oznámil, že polícia uskutoční vyšetrovanie týkajúce sa odmietania migrantov.

Na prípade spolupracovala nemecká verejnoprávna televízia ARD, týždenník Der Spiegel, francúzsky denník Libération, chorvátsky denník Novosti, holandské investigatívne médium Pointer a holandská investigatívna platforma Lighthouse Reports.

Podľa medzinárodného humanitárneho práva krajiny, kde utečenci žiadajú o právnu ochranu, majú zakázané posielať ich tam, kde by mohol byť ohrozený ich život.