Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala Rusko, aby podniklo konkrétne kroky na deeskaláciu

Na archívnej snímke z 30. marca 2021 predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Velenie Južného vojenského okruhu (JVO) ruských ozbrojených síl v stredu oznámilo ukončenie cvičenia na Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

Štrasburg 16. februára (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval v stredu Rusko, aby podniklo konkrétne kroky na zmiernenie napätia v súvislosti s Ukrajinou. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rusko naznačuje, že pravdepodobne bude otvorené diplomacii a my vyzývame Rusko, aby prijalo konkrétne a hmatateľné kroky smerom k deeskalácii, pretože to je podmienkou na skutočný politický dialóg," povedal Michel europoslancom. "Nemôžeme sa donekonečna na jednej strane usilovať o diplomaciu, zatiaľ čo druhá strana zhromažďuje vojakov," zdôraznil.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že "NATO zatiaľ nebadá známky redukcie (prítomnosti) ruských vojakov". Moskvu obvinila z vysielania rozporuplných signálov. V utorok totiž na jednej strane Rusko ohlásilo sťahovanie časti vojsk z hraníc s Ukrajinou a zároveň tamojší parlament zahlasoval za to, aby ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


V podobnom duchu sa v stredu vyjadril aj britský minister obrany Ben Wallace, ktorý uviedol, že Moskva "bude posudzovaná na základe svojich činov". "Čo sme dosiaľ nevideli, sú dôkazy o stiahnutí (vojakov), ktoré avizoval Kremeľ," povedal Wallace pre stanicu Sky News. Upozornil, že v bojovej pohotovosti je údajne stále viac ako 100 ruských taktických skupín.

"V skutočnosti sme svedkami kontinuálneho budovania (poľných) nemocníc a nasadzovania systémov strategických zbraní, akými sú napríklad rakety typu Iskander," uviedol. "Pokým neuvidíme skutočnú deeskaláciu, mali by sme byť všetci podľa môjho názoru obozretní..." dodal.

Velenie Južného vojenského okruhu (JVO) ruských ozbrojených síl v stredu oznámilo ukončenie cvičenia na Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo. Už v utorok ruské ministerstvo obrany oznámilo, že po splnení úloh vyplývajúcich z cvičenia sa sťahuje časť svojich jednotiek od ukrajinských hraníc. Západ tento krok síce uvítal, žiada však aj odsun zvyšných vojakov a techniky.

Wallace sa v stredu v Bruseli zúčastní na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany. Toto stretnutie je súčasťou diplomatického úsilia na odvrátenie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou.