Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ z obáv pred lesnými požiarmi zvýšila počet hasičských lietadiel

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na riziko požiarov nezabúda ani pripravovaná nová stratégia EÚ v oblasti lesného hospodárstva.

Brusel 21. júna (TASR) - Európska únia chce byť v letnej sezóne 2021 lepšie pripravená na rozsiahle lesné požiare. Európska komisia preto zriadila posilnenú európsku flotilu pozostávajúcu z 11 hasičských lietadiel a šiestich vrtuľníkov, ktoré sú pripravené na nasadenie v rámci tzv. systému rescEU.

Komisia v pondelňajšej správe pre médiá spresnila, že lietadlá a vrtuľníky sú strategicky umiestnené v šiestich z deviatich členských krajín Únie, v ktorých už sú strategické zásoby systému rescEU, a to vo Francúzsku, Grécku, Chorvátsku, Španielsku, Švédsku a Taliansku.

EK na sezónu lesných požiarov 2021 spolufinancovala pohotovostnú dostupnosť hasičskej flotily rescEU s cieľom riešiť potenciálne výpadky techniky pri lesných požiaroch. Hasičské lietadlá a vrtuľníky budú v prípade núdze k dispozícii aj ďalším členským štátom EÚ, výmenou za finančný príspevok na pohotovostné náklady na tieto kapacity.

Podľa odhadov EK je riziko lesných požiarov v nadchádzajúcej letnej sezóne nadpriemerné, o čom svedčí aj predpoveď nadpriemerných teplôt v stredomorskom regióne či očakávaný menší počet zrážok najmä v strednej Európe i mnohých oblastiach Stredozemného mora.

Komisia vydala v pondelok aj usmernenia pre členské štáty s cieľom posilniť ich protipožiarne opatrenia. Ich cieľom je prispieť k prevencii požiarov a zároveň aj zaistiť - v prípade ich výskytu - účinnú reakciu. Európsky informačný systém o lesných požiaroch (EFFIS) bude poskytovať prehľad európskych údajov zo všetkých národných programov pre lesné požiare.

Na riziko požiarov nezabúda ani pripravovaná nová stratégia EÚ v oblasti lesného hospodárstva. Tá chce okrem iného posilniť schopnosť EÚ predvídať, predchádzať a zvládať prírodné katastrofy vrátane katastrof súvisiacich so zmenami klímy, ku ktorým patria aj lesné požiare.