Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet žiadateľov o azyl v Európskej únii výrazne stúpol

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín sa zohrievajú pri ohni, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Počet žiadateľov o azyl z Afganistanu bol v novembri druhý najvyšší od migračnej krízy v roku 2016 – po nedávnom vrchole zo septembra minulého roka.

Rím 28. januára (TASR) - V novembri o azyl v štátoch Európskej únie a jej pridružených krajinách požiadalo približne 71.400 ľudí. Oproti októbru je to nárast o deväť percent, pričom ide o vôbec druhý najvyšší počet žiadostí o azyl v EÚ od vypuknutia migračnej krízy v roku 2016. V piatok to oznámila Agentúra Európskej únie pre azyl (EUAA), ktorá pokrýva 27 členských krajín EÚ, ako aj Nórsko a Švajčiarsko, informovala agentúra DPA.

Najväčšiu skupinu žiadateľov o azyl v novembri predstavovali utečenci z Afganistanu – okolo 13.000 žiadateľov –, za ktorými nasledovali migranti zo Sýrie – asi 11.500 žiadostí. Zaevidovaných bolo tiež približne 4300 žiadostí o ochranu od utečencov z Iraku, čo predstavuje oproti októbru nárast o takmer jednu tretinu, uvádza EUAA.

Výrazne sa zvýšil aj počet žiadateľov o azyl prichádzajúcich z Venezuely, Pakistanu a Kolumbie.

Počet žiadateľov o azyl z Afganistanu bol v novembri druhý najvyšší od migračnej krízy v roku 2016 – po nedávnom vrchole zo septembra minulého roka.

Afganskí utečenci, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Z ľudí, ktorí v novembri žiadali o azyl v EÚ, tvorili približne päť percent neplnoleté osoby bez sprievodu, pričom polovica týchto osôb pochádzala z Afganistanu.

Chaotický odchod vojsk USA a ich spojencov z Afganistanu vlani v auguste spôsobil, že sa z krajiny snažili z obáv pred možnými represiami utiecť tisíce ľudí, uvádza DPA.

EUAA však upozorňuje na to, že existujú veľké rozdiely v počtoch prijatých a spracovaných žiadostí o azyl. Na rozhodnutie o udelení azylu totiž koncom novembra stále čakalo približne 431.000 ľudí. V priemere sú schválené tri zo štyroch žiadostí o azyl. V prípade Afgancov získalo získalo azyl asi 92 percent žiadateľov.